Illustration
Molersten fra Fur
På de følgende sider inviterer vi til at gå på opdagelse i den verden, der findes om smykkesten. Begrebet smykkesten er normalt et mere afgrænset område end, det er i Stengalleriet. Her går vi glad i gang med enhver sten såvel ædelsten som halvædelsten ja, endda bjergarter, blot de har en eller anden form for indre skønhed eller en smuk overflade.

Følgende beskrivelser af smykkestenene skal betragtes som almen viden. Og vi vælger at tage netop så meget med af det interessante om hver sten, at det forhåbentligt giver lyst til at læse mere herom i nedenstående kildeangivelser. Det er bøger, som på en interessant og rimelig let læselig måde behandler forskellige områder af det ellers ret vanskelige geologiske stof.

Samtlige smykkebilleder, der er vist på Stengalleriets hjemmeside, er fotograferet af stensliber Jørgen Kjær Poulsen. Motiverne er hovedsagelig hentet i galleriets hyggelige haveanlæg om sommeren, hvor lysets egenfarve er rigtig. Det giver samtidig et ganske godt indtryk af sommerens gang i haven. Resten af året er det dog nødvendigt at trække indendørs for at få nogle gode optagelser. Hosstående fotografi af molerstenen fra Fur er et godt billede både på en smykkesten, som til tider danner landskab, samtidig fortæller det lidt om havens liv. Baggrunden for smykket er stammen af et udgået skovfogedæbletræ. Det viser skønheden - selv i forfald!

Molerstenen - eller diatoméstenen - er dannet af havaflejring fra ældre tertiærtid for cirka 55 mio. år siden. Det er en let, blød bjergart, men ved udfældning af kalk i moleret, omdannes den til en hård bjergart, som kaldes cementsten. Så cementsten er egentlig dens rigtige navn. Vi synes blot her i galleriet, at molersten lyder mere tiltalende. Molersten indeholder ofte sorte striber af vulkansk aske, som her har givet et storslået billede af landskabet på Fur.


Oplysningerne til smykkestensbeskrivelserne er hentet fra følgende kilder: