Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Sten Børsting - Keramiker

Sten Børsting
Sten Børsting
Sten Børsting fortæller her om sig selv og sit virke som keramiker:

Jeg laver keramik. Jeg har en mening med hvorfor og hvordan. Det har mine kunder naturligvis også deres opfattelse af. Som seriøs, selvstændigt arbejdende kunsthåndværker, der ofte har prøvet at lave udstillinger på danske museer og gallerier, har jeg mødt kunstkritikernes bedømmelse af mine arbejder og intentioner. De har fra deres synspunkter sat deres ord på mig og mit. Nogle gange supplerer det, nogle gange udvider det, nogle gange skydes helt ved siden af.

Men jeg har glædet mig hver gang, jeg synes at blive bekræftet i de værdier, der for mig er centrale. Som jeg synes, jeg har lagt i arbejdet. At mine arbejder kan viderebringe nogle af mine grundsynspunkter for mit keramikerliv.

Grøn vase, Sten Børsting
Grøn vase
Sten Børsting
Jeg vil gerne, at de giver udtryk for en kultur, som måske er stille, som er tålmodig, som nok er meget krævende, men også meget givende. Om at kunne glæde sig over ting, som standser tiden, at kunne sætte sig ud over det dynamiske princip, vi synes at leve efter, farten, afvekslingen, flimmeret.

Jeg tror, der er en stor interesse og et stort menneskeligt behov i disse år for at få sat tempoet i det moderne liv lidt ned. Hvor vi kan få tid til ro, til fordybelse, til åndelig rekreation. Ja, sågar formuleret af vores kulturminister med ordene: "sæt tiden lidt i stå", og "at genfinde vores kulturelle selvtillid". At det internationale er blevet et vilkår for os og de kommende danskere, er for mig at gå for langt.

Jeg føler mig meget dansk. Jeg føler mig knyttet til det, man uden skarp definition kalder den danske keramiktradition. Jeg føler, at mine arbejder er meget danske. Selvom jeg Kløvet skulptur, Sten Børsting
Kløvet skulptur
Sten Børsting
arbejder med en japansk brændingsteknik, føler jeg at jeg har lavet dem, så de respekterer det, jeg gennem min sansning af dansk keramik synes, er det stærkeste udtryk. Jeg føler, at jeg har arbejdet med tradition som fundament og stiller store krav til faglig indsigt, stramhed og kvalitet i det personlige udtryk.

Jeg har rejst ud i verden for at lære om de betingelser, keramikere andre steder lever under. Jeg har studeret deres arbejder - set og sanset dem - lagret i min hukommelsesbank - talt med dem om, hvorfor og hvordan de havde søgt netop det udtryk, der var blevet deres "fingeraftryk", deres stil. Jeg har besøgt deres kulturs museer og huse, deres forudsætninger, for at finde deres baggrund. Sådan som de også kan blive en del af min.

Jeg har, som de, en inspiration skabt gennem de indtryk, jeg har fået og søgt - ude som hjemme.

De smukkeste glasurer, jeg har drømt kunne blive til, har jeg set fra et fly over tundraområder i Alaska og Sibirien, eller som isen over Nordpolen, eller som den irrede overflade i en krigerhjelm fra det gamle Ghana, eller et fossil fundet i Ungarns bjerge, eller dybden i solsortens øje udenfor vinduet eller...

Mine inspirationer gør ikke, at jeg søger at lave japanske, ungarske, peruanske ting og udtryk. Jeg laver danske ting, mine ting. Med mit livs ballast kan jeg ikke sætte mig ud over den tradition, jeg har levet med, og jeg vil alligevel søge og bruge de mest forskelligartede inspirationer, man kan forestille sig.

Men mit keramiske værk skal naturligvis kunne stå frem, kunne hvile i sig selv, og være sig selv. Så kan det også give andre en sansning - en oplevelse.

I 2002 lavede TV Syd et indslag om Stengalleriet, bl.a. med et interview med Sten Børsting. Se indslaget nedenfor:


Sten Børsting
Gravsgade 34, 6760 Ribe
Tlf.: 75 42 38 64

Hjemmeside - E-mail

Til toppen