Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Hanne Lysdahl Christiansen - Keramiker

Hanne Lysdahl Christiansen
Hanne Lysdahl Christiansen

Indledning

Hanne Lysdahl Christiansen overtog i slutningen af 1990´erne Bøgeskovgård, en mindre ejendom beliggende på de højtliggende skrænter lige syd for Bjerringbro. Her ude på landet, hvor hun til daglig kan nyde den storslåede udsigt over Gudenådalen, skaber hun sine keramiske værker.

Hun er oprindelig uddannet som teknisk designer og arbejdede mange år som indretningsarkitekt. Sideløbende hermed havde hun et stort behov for at udvikle også andre sider af sin kreativitet. Efter i mange år at have beskæftiget sig med bl.a. blomsterbinding, deltog hun som så mange andre i et weekendkursus i rakubrænding – og var så fuldstændig solgt.

Med en række kurser hos anerkendte keramikere, herunder deltagelse på Århus Kunstakademi i bagagen – indrettede hun eget værksted på ejendommen i Bjerringbro, hvor hun bl.a. nu også selv afholder kurser, ligesom hun underviser i aftenskoleregi.

Ravgul kvindeskulptur i raku af Hanne Lysdahl Christiansen
Ravgul kvindeskulptur i raku
Hanne Lysdahl Christiansen

Kvindeskulpturer

I et flammehav fødes kvindeskulpturer i et fantastisk farvespil efter spontant at være undfanget gennem leg med det våde ler. Hanne Lysdahl Christiansen har gennem de sidste mange år arbejdet med den gamle japanske lerbrændingsteknik raku – en hurtig og meget brutal brænding, der giver værkerne de karakteristiske krakeleringer – men også en skrøbelighed, der kendetegner denne form for keramik – oprindelig brugt til den japanske the-ceremoni.

Skulpturernes udstyr

Karakteristiske kendetegn for hendes kvindeskulpturer er de meget romantiske og ofte nostalgiske elementer, der indgår i hendes værker. Store rober, hatte, roser og kniplingsmønstre – som i Victoria tiden for 100 år siden – vidner om en inspiration hentet gennem tanker om tidens foranderlighed og livets skrøbelighed, ligesom lyse minder fra barndommen om "Bedste´s" altid flittige hænder med håndarbejdet efter aftensmaden – håndarbejder, der også ofte indgår som et element i hendes arbejder. Minder i skarp kontrast til nutidens stress og jag.

Vulkano, skål i raku af Hanne Lysdahl Christiansen
"Vulkano"
skål i raku
Hanne Lysdahl Christiansen

Vulkano-serien

En helt anden side af hendes keramiske univers finder man i hendes rustikke Vulkano-serie. Inspirationen til disse krukker og skrin er gradvist opstået på vandringer gennem årene i forrevne vulkanområder med dybe sprækker og mystiske huler og gennem hendes beundring og iagttagelse af de grove sprukne deforme overflader og det fantastiske varierende farvespil, der opstår under påvirkning af de ufattelige kræfter i jordens indre. En voldsomhed som på et vist mål kan sammenlignes med den brutalitet, som anvendes ved brændingen af raku.

En rigdom af farver i røde, brune, gule, hvide, sorte og stålblå nuancer og strukturer varierende fra det næsten fløjlsbløde til det mest forrevne, skarpe og grotesk kantede. Tanken måtte naturligvis opstå, om det var muligt at overføre noget af dette udtryk til leret, og disse krukker er fortsat under udvikling. Ikke mindst under natlige brændinger føler man sig hensat til en Skavlinge, rakubrændte skulptur af Hanne Lysdahl Christiansen
"Skawlinge"
rakubrændte skulptur
Hanne Lysdahl Christiansen
stemning, der minder meget om vulkansk aktivitet – omgivet af røg, damp, ild og gløder i natten.

Skawlingerne

Fra jordens indre er på det seneste også dukket nogle underlige små troldelignende væsner op – Skawlinger. Disse natlige væsner dukker ved fuldmåne frem mellem bunker-anlæggene på skrænterne ved Bangsbostrand i Nordjylland. Men da de ikke tåler dagslys finder man dem kun som små ”fossile” keramiklignende skulpturer. Om der er nogen sammenhæng mellem opdagelsen af Skawlingerne og med Hannes status som mormor og barndommens fortællinger, når hun var i skoven med far og mor – vides ikke.

Hanne Lysdahl Christiansen
Bøgeskov 2 - 8850 Bjerringbro
Tlf.: 86 68 25 73
Mobil: 22 64 95 02

Hjemmeside - E-mail

Til toppen