Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Inga Linde Jensen - Forfatter & tegner

Inga Linde Jensen
Inga Linde Jensen
(med romanen "Dengang på Slottet")
Inga Linde Jensen bor i den gamle skole i landsbyen Vedslet, som ligger smukt placeret i det østlige Jylland. For at komme til Vedslet fra Horsens skal man vælge den midterste af de tre gamle veje mellem Horsens og Århus. Den vi kalder Hovedgård Landevej. Få kilometer på den anden side af Hovedgård bliver Vedslet Kirke synlig i det fjerne. Kirken ligger højt placeret med frit udsyn til alle verdenshjørner og omgivet af en velholdt stensætning.

Lige umiddelbart bag kirkens kampestensdige - godt skjult bag høje træer og tæt bevoksning ligger Vedslet gamle skole. Her bor forfatter og tegner Inga Linde Jensen i et sandt eventyrrige, hvor hun selv er en aktiv del af eventyret. Inga Linde Jensen blev født i 1919 i Fruens Bøge på Fyn, men flyttede senere til København, hvor hun i starten af 40’erne blev færdiguddannet som reklametegner. Her mødte hun også sin mand og sammen startede de selvstændig virksomhed, hvor de fremstillede batik og stoftryk - meget i temaer, som kunne friste forskellige interesser. Hun fortæller med glæde om meget store og spændende leverancer til Grønland.

Pladsen i København blev efterhånden for trang, så efter lang tids søgen fandt de Vedslet Kurv med pyntegræskar, Inga Linde Jensen
Kurv med pyntegræskar
Akvarel
Inga Linde Jensen
gamle skole. Her kunne de få en skøn beboelse i den gamle del af skolen , som var blevet bygget i 1847, mens den højloftede tilbygning fra 1914 var ideel til deres kreative virke. De faldt godt til i det lille landsbysamfund - "Det var vidunderligt at kunne se hele himlen, ikke bare et stykke af den, således som det havde været i hovedstaden", fortæller Inga Linde Jensen. Og efter nogen tid begyndte hun at samle på stedets historiske minder og stemninger, så hun i 1983 kunne udgive "Min jyske landsby" - et skønt og velskrevet hæfte, der opleves som en hyldest til det nære samfund.

Inga Linde Jensen startede egentlig sin forfatterkarriere allerede i 1982. "Æblekager fra den gamle skole" blev den første udgivelse, og et mangeårigt samarbejde med Det Danske Haveselskab begyndte. I denne smukke og instruktive bog har hun samlet 50 opskrifter på æblekager og æbledesserter - gennemillustreret med farvetegninger og som noget helt specielt er denne bog samt syv andre af hendes nedenstående bøger Gren med to pærer, Inga Linde Jensen
Gren med to pærer
Akvarel
Inga Linde Jensen
skrevet med den nydeligste håndskrift. Bogen om æblekagerne er stadig en bestseller for forlaget og genoptrykt i 6. oplag i 2008.

Inga Linde Jensens buketter er et eventyr i sig selv. De sammensættes mesterligt af blomster og græsser fra den gamle skolehave. Her får alle vækster lov til at vokse frit og helt uden begrænsninger året igennem, hvilket giver muligheder for sammensætning af meget forskellige buketter.

En anden side af Inga Linde Jensens virke er samarbejdet med Plakatforlaget i Vester Skerninge på Fyn, som har fungeret godt siden 1990. Plakatforlaget udgiver hendes pragtfulde og humørfyldte kalendere, som vrimler med akvarelmalerier af børn, voksne og dyr, der leger, - og af naturen, der altid er i forandring. - "Jeg maler indtryk, som jeg i løbet af året samler på gåture, fra ture med rutebilen, sammen med venner og i mødet med nye mennesker - - og så betyder det selvfølgelig noget, at jeg har levet så længe". Kalenderne er blandt andet kendetegnet ved Inga Linde Jensens mange små sentenser og ordsprog i stil med: "En rose er en rose, selv i en bulet blikdåse" og "Blomstrer lyngen helt i top, får vi vinter i galop". Æblekager fra den gamle skole, Inga Linde Jensen
"Æblekager fra den gamle skole"
Håndskrevet kogebog
Inga Linde Jensen

Det var med stor sorg, at Inga Linde Jensen i 1994 måtte sige farvel til sin mand efter lang tids sygdom, men det har ikke slået dette fantastiske og positive menneske ud af kurs. Et kik ind i hendes arbejdsværelse - skolestuen fra 1914, virker overvældende. Hele midten af det store lokale er indrettet som arbejdsbord, fyldt med bøger, papirer og igangværende arbejder med akvareller, som skal være klar til næste deadline på kalenderne, der normalt ligger sidst i januar og sidst i maj.

Det var med stor glæde og fornøjelse, at vi i Stengalleriet kunne præsentere denne stilfærdige og sprudlende kunstner på en juleudstilling i 2002. Her viste hun et stort udvalg af sine skønne akvareller og livsbekræftende boglige udgivelser. Inga Lind Jensen var netop blevet færdig med to nye bøger, som kunne komme med på udstillingen. Det var ”Suppegryden fra huset på landet” og så en aldeles dejlig lille bog med titlen ”Jeg fandt nogle billeder”, hvor hun havde været i gemmerne og fundet billeder fra 1840 til 1940. - Begge bøger som sædvanlig med forfatterens sirlige håndskrift.

I 2002 aftalte vi med Inga Linde Jensen at hun skulle komme igen til juleudstillingen i 2005. En udstilling vi senere kom til at se meget frem til. I 2003 blev Inga Linde Povlsbro, broderet af Karen Høyer Mejlby-Gruppen
Povlsbro,
broderet af Karen Høyer Mejlby-Gruppen
Jensen nemlig ringet op af lederen af Mejlby-gruppen, Jean Donner, om ikke de kunne få hende til at male akvareller som forlæg til et hærvejstæppe. Mejlbygruppen består af 16 sypiger, og de havde besluttet, at de ville brodere et 10 meter langt billedtæppe om hærvejen. Tæppet skulle bestå af 13 store billeder foroven, som skulle fortælle om livet på hærvejen. Nedenunder skulle der være 33 billeder, der viste de kendte steder på hærvejen fra Viborg til Hedeby.

Det lykkedes os i Stengalleriet at få en aftale i stand, så vi til juleudstillingen 2005 kunne udstille, hvad der var færdigt af akvareller og broderede billeder på det tidspunkt. Det blev en fantastisk udstilling med 15 sæt af de små billeder, som blev ophængt parvis med akvarellen til venstre og ved siden af det samme billede i broderet udgave.

Hærvejstæppet blev færdigt i foråret 2010 og er nu ophængt i Søndermarkskirken i Povlsbro, akvarel af Inga Linde Jensen
Povlsbro,
akvarel af Inga Linde Jensen
Viborg, Koldingvej 79, 8800 Viborg - og et besøg her kan meget anbefales. Der står mere om Hærvejstæppet her.

Efter flere års research følte Inga Linde Jensen, at hun havde så mange gode historier om Hærvejen i erindringen, så hun var nødt til at skrive en lille bog om livet på hærvejen. Det blev til Folk på Hærvejen - glimt fra Hærvejens historie. En herlig bog hvor Inga Linde Jensen har brygget en hyggelig historie til hver af de store billeder og med de små billeder placeret under teksterne. Den kan købes i Viborg Turistbureau og her i Stengalleriet, og den koster kr. 100,-.


Inga Linde Jensens har udgivet følgende bøger:
  • Æblekager fra den gamle skole, 1982
  • Min jyske landsby, 1983
  • Bær og frugt fra den gamle skole, 1985
  • Blomster og vaser i den gamle skole, 1987
  • Moster Milles hjemmelavede konfekt, 1993
  • Artiskokken på 43 måder, 1996
  • Dengang på Slottet, historisk roman, 1999
  • Et hus og en have, 2000
  • Suppegryden fra huset på landet, 2002
  • Jeg fandt nogle billeder (fra 1840 til 1940), 2002
  • Folk på Hærvejen - glimt fra Hærvejens historie, 2010

Inga Linde Jensen
Den gamle skole i Vedslet
Vedsletvej 10, 8732 Hovedgård
Tlf.: 86 53 13 77
Til toppen