Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Jane Johansen - Skulptør & keramiker

Jane Johansen, Foto: Lis Albertus
Jane Johansen
Foto: Lis Albertus
Jane Johansen er uddannet ved Århus Kunstakademi’s 4-årige uddannelse på skulptur- og keramiklinien og har desuden fulgt formkunst-uddannelsen på Strasbourg Universitet som udvekslingsstudent.

Det er som skulptør at Jane Johansen er kendt i Horsens. I 1997 fik hun til opgave at skabe en skulptur af en kæmpe af et udgået elmetræ på Højballegård i Hansted uden for Horsens. Resultatet blev den 9 meter høje skulptur "Verdenstræet Yggdrasil", som på den måde også fremover skal være gårdens værnetræ.

Som en følge af dette flotte stykke arbejde henvendte Horsens Kommune sig året efter til Jane Johansen. Der var udbrudt elmesyge i Lunden, og hun blev opfordret til at udarbejde oplæg med modeller af, hvordan hun kunne tænke sig udformningen af de tre udgåede elmetræer.

Verdenstræet Yggdrasil på Højballegård, Jane Johansen
Verdenstræet Yggdrasil på
Højballegård
Jane Johansen
Jane Johansen fortæller selv om disse træprojekter: "Min arbejdspartner, Palle Wisbech Pedersen, er uddannet skovarbejder. Han arbejder med motorsav efter mine anvisninger. Jeg arbejder selv med håndværktøj og vinkelsliber, når der skal skabes detaljer eller strammes former op. Inden jeg går i gang med at arbejde med et træ, bruger jeg lang tid på at lære dets omgivelser og historie at kende. Jeg vil vide, hvad træet har set i sit liv, før jeg påbegynder arbejdet. Omgivelserne er med til at bestemme skulpturens udformning. Ellers plejer jeg at sige, at skulpturen allerede er inde i træet, det er blot et spørgsmål om at finde den og gøre den fri."

Det er nu fire år siden, at vi i Stengalleriet aftalte med Jane Johansen, at hun skulle udstille i foråret 2001, og at titlen på udstillingen - efter Jane Johansens egen idé - skulle være "2001 Nats Eventyr". I dag bor Jane Johansen i Heiligenberg i Alsace, hvor nogle af udstillingens elementer er blevet skabt.

Inspirationerne hentes meget i naturen, hvor hun blandt meget andet ynder at betragte strukturer og farver i en tilfældig skrænt. Jane Johansen elsker jordfarverne, som derfor Fad, Jane Johansen
Fad
Jane Johansen
går meget igen i hendes keramik. Og spiralen ses så ofte i hendes arbejder, at den næsten fremtræder som et symbol for hendes produktion.

Jane Johansen har til denne udstilling tolket de 1001 nætters eventyr på en meget anderledes og personlig måde. Hun har formuleret sig i alternative materialer som blandt andet små stykker træ og ståltråd på en overraskende måde. Jane Johansen har specielt beskrevet eventyrernes skyggesider. Udstillingen præsenterer også tidligere arbejder i keramik.

Jane Johansen kan bedst lide at eksperimentere og siger selv: "Skulpturerne skal udvikle sig i proces - hellere end i det planlagte og sikre. Herved får jeg søgt efter grænserne i materialerne."


Jane Johansen
5 rue Principale
67190 Heiligenberg
Alsace, Frankrig
tel. 00 333 88484965
Til toppen