Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Ruth Juul - Billedkunstner

Ruth Juul
Ruth Juul

Barndommen

Som så mange andre billedmagere kan Ruth Juul fortælle om stor tegneaktivitet helt fra barndommen. Ruth Juuls mor har hjulpet hende godt på vej, idet hun var påpasselig med at udstyre sine børn med papir, sakse, lim og farver; stumper i en gammel cigarkasse.

”Især i krigsårene mellem mit 4. og 9. år var jeg meget aktiv”, fortæller Ruth Juul, ”og det var utroligt, hvad mor kunne finde på. For eksempel lavede hun os hver en stor bog af mørklægningspapir til at klistre billeder ind i.

I skolen fik vi en tegnebog, hvor hver anden side var blank. De blanke sider måtte vi selv anvende til at tegne og lime på. Mange kunne ikke finde ud af at bruge de sider til noget, og det forstod jeg ikke, for det var jo let nok.”

Læreruddannelse

Fra 1955 til 1959 gennemførte Ruth Juul læreruddannelsen på Th. Langs Seminarium med formning som andet linjefag. Efter afsluttet uddannelse, allerede inden det Det er uvist, collage og akryl, Ruth Juul
Det er uvist, collage og akryl
Ruth Juul
første job, tog hun 1. etape af Statens Tegnelærerkursus. Det var meget almindeligt dengang, at man som lærer hver sommer brugte en del af ferien på personlig videreuddannelse.

Statens Tegnelærerkursus var bygget op således, at etape et, to og tre var på hver en feriemåned, og det brugte man så de første tre år på. Afslutningsvis var der et 3-måneders kursus. Hele kurset foregik på Danmarks Lærerhøjskole, Emdrupborg.

Formningslærer

”Jeg var meget heldig, at jeg som nyuddannet lærer fik job som formningslærer og så på en skole, som ikke var helt færdigbygget. Det gav mig mulighed for selv at være med i beslutningerne om indretning af lokalet. Her fik jeg stort set alt, hvad jeg gerne ville have - om det så var en helt ny og moderne keramikovn. Det blev til mange gode år på den skole, som voksede støt, og hvor jeg fik alle skolens formningstimer, indtil mit skema var blevet fyldt op.”

Undervejs, collage og akryl, Ruth Juul
Undervejs, collage og akryl
Ruth Juul
Efter 22 år i folkeskolen i henholdsvis Høje Tåstrup Kommune og senere på Øvelsesskolen i Jelling, afsluttede Ruth Juul sin skolekarriere med 15 år (uden formning) på VUC i Vejle.

Århus Universitet

Her skal det næsten med, for at give et mere fuldstændigt billede af mennesket Ruth Juul, at hun de sidste år på VUC og de første år af pensionisttilværelsen gennemførte uddannelsen som cand. mag i historie. I sit speciale beskæftigede hun sig med beslagsmedens historie.

Ruth Juuls far var smed i Ølsted, og i dag bor hun i smedien med ambolten og essen som en del af møblementet. Alle dørene i huset er malet med fantasi og giver hjemmet sit helt eget spændende præg, som vidner om en hyggelig kunstner.

Højskolen på Helnæs

I sensommeren 2007 søgte Ruth Juul første gang på Højskolen for Voksne på Helnæs. Skolen ligger naturskønt på halvøen Helnæs lige syd for Assens:

”Jeg havde ikke specielt søgt efter noget med kunst, men på skolen fik jeg en kunstlærer, der Grøn måne, akryl på papir, Ruth Juul
Grøn måne, akryl på papir
Ruth Juul
selv var kunstner og uddannet på Kunstakademiet i Leningrad, Alexander Thieme. Og det var SÅ heldigt! Jeg har aldrig været specielt god til tegning - sådan i klassisk forstand. Men Alexander Thieme spurgte mig, om jeg ikke var klar over, at det, jeg kunne, var der mange der ville misunde mig. Det gav mig på en god måde grønt lys til at tegne og male med god samvittighed.”

Første egentlige udstilling

Op til hendes første egentlige udstilling i Stengalleriet i Horsens i april 2010, er det så 4. gang, Ruth Juul har været på Højskolen på Helnæs. Det er blevet til endnu en kunstnerisk set god periode under kyndig vejledning af Alexander Thieme, Natlig sammenkomst, akryl på papir, Ruth Juul
Natlig sammenkomst, akryl på papir
Ruth Juul
som tydeligvis har sat sit præg. Fremgangen har især været markant i formsproget og i kompositionen. Der er blevet en fantastisk ro over den humoristiske glade kunstners arbejder.

Isme?

De ”kloge” er uenige om, hvilken isme de skal anvende til beskrivelse af Ruth Juuls billeder. Nogle vil sige, at hun er en udpræget naivist, der beskriver de positive sider af tilværelsen i et figurativt og let genkendeligt sprog. Ruth Juuls motiver får derudover oftest en morsom drejning.

Andre kunstkendere hælder til at benævne Ruth Juul som surrealist. De påstår, at hendes figurer har fantasifulde og absurde træk, men under et har de svært ved at godkende de to benævnelser som dækkende.


Ruth Juul
Bottrupvej 2, Ølsted, 8723 Løsning
Tlf. 75 65 25 10

E-mail

Til toppen