Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Helle Nørby - Keramiker

Helle Nørby
Helle Nørby

Natur

Kører man fra Horsens de 5 kilometer nordpå til Egebjerg og drejer mod vest ad Rådvedvej, kommer man ind på en smuk del af Marguerit-ruten. Den lille smalle vej slynger sig gemytligt gennem landskabet og åbenbarer hvert øjeblig et skønt udsyn ud over Hansted Ådal. En hyggelig tur på 4 - 5 kilometer, inden man når ud til Helle Nørby, der bor i Lundumskov - bogstaveligt talt lige midt i naturen.

Uddannelse

Helle Nørby er uddannet keramiker fra Det Jyske Kunstakademi i 1994 og etablerede sig straks derefter med eget værksted. Akademiets råd fandt den unge keramiker interessant og tildelte hende rådets legat for unge lovende kunstnere i året 1996. Det blev starten på en hel del studierejser rundt i den store verden. Som eksempel skal nævnes Spanien, Marokko, Rom, London, New York og Mexico, hvor der blev hentet inspiration til det fremtidige arbejde.

Adoption

Helle Nørby er tydeligvis et meget aktivt, rummeligt og varmt menneske. Således adopterede hun sammen med sin mand hele 3 søstre fra Colombia i Sydamerika. Det begrænsede selvfølgelig i starten aktiviteterne i keramikværkstedet, men i de seneste 2 - 3 år er det derimod blevet til keramikproduktion på fuld tid. Det har virkelig givet muligheder for at gennemføre de mange ideer, der havde lagret sig i hukommelsen og blot ventede på udførelse med henblik på at udvikle eget kunstnerisk udtryk. Og hun glæder sig over, at det ser ud til at lykkes.

Udvikling

De første år var det især store modellerede rakubrændte krukker samt teglbilleder og 3 'Smykkesten' med sommerfugle i trædebregner, Helle Nørby
3 "Smykkesten" med sommerfugle i trædebregner
Helle Nørby
kakler til gulv og væg Helle Nørby satsede på, men nu i disse år, hvor mange haveejere har vist større interesse for at gøre mere ud af deres haver, er det keramiske ”Smykkesten” (hånddekorerede belægningssten) med forskellige fine naturmotiver, initialer eller symboler hun satser på. De vil kunne pynte op i de mange ret store og ensformige flisearealer, som mange mennesker har, og så vil kunderne samtidig kunne tilføre netop deres have et personligt præg.

Ud over disse ”smykkesten” glæder hun sig over, at det i samme periode er blevet til en hel del større udsmykningsopgaver til virksomheder og institutioner. Det betyder meget for hende med den tætte og udviklende kontakt til sine kunder. På den led tager hun gerne ud og holder foredrag om sit virke og sine ideer.

Naturen

Meget ofte hører vi kunstnere fortælle, at de er inspireret af naturen uden, at det umiddelbart er synligt i deres arbejder. Når det gælder Helle Nørby, vil det aldrig blive opfattet som en frase. Lige fra barnsben har hun været haveinteresseret. Og i dag er stort set alt det keramik, hun fremstiller, inspireret af haven og skal anvendes i haverum.

Reflektions of nature er navnet på min haveserie. Det er meget sigende for den måde jeg arbejder på. Min motivverden er netop refleksioner over den natur der 4 'Smykkesten' med guldsmede i chaussé sten, Helle Nørby
4 "Smykkesten" med guldsmede i chaussé sten
Helle Nørby
omgiver mig. Det er mest det intime haverum og detaljerne i den uendelige natur jeg afspejler i dekorationer og overflader. Jeg ser, ligesom mine piger, detaljerne i frøperspektiv og zoomer på den måde ind på den mønster- og farverigdom der findes i såvel vingerne på en sommerfugl og striberne på et sneglehus. Inspirationerne kommer bare. Jeg er så glad for naturen, at jeg observerer den. Og efter at jeg har fået de tre børn, er jeg også kommet ind i deres umiddelbare verden, hvor man er nærværende og nysgerrig. Det vil jeg gerne have frem i mine ting.”, fortæller Helle Nørby.

Smykkesten til haven

Betegnelsen ”Smykkesten til haven” tiltaler os meget her i Stengalleriet, hvor smykker er grundlaget for vores eget virke. Og ”Smykkestenene til haven” er hånddekorerede belægningssten i forskellige størrelser, som passer til fx chaussé-brolægning, klostersten, munkesten og flere andre størrelser. Det sidste nye forsøg går på 30 x 30 cm belægningssten med små hyggelige håndmalede motiver på. Dem tror hun meget på, idet de giver nye spændende kombinationsmuligheder.

Hver eneste ”smykkesten” er dekoreret i hånden , og det kan være motiver som blomster, guldsmede, fisk og sommerfugle. Men det kan også være mere specielle kundeønsker, der bliver tilgodeset. Fx var der to musikere, der gerne ville have et par ”smykkesten” med en g-nøgle på, og det blev selvfølgelig i en størrelse, der passede ind i de belægningssten, de havde i deres haver.

Alle ”smykkestenene” er fremstillet i stentøjsler, som er forglødet ved 1000 'Smykkesten' i 30x30 cm med guldsmede, Helle Nørby
"Smykkesten" i 30x30 cm med guldsmede
Helle Nørby
grader og senere brændt til stentøj ved 1270 grader. Helle Nørby har fået stenene testet af Teknologisk Institut, som har sagt god for, at de kan klare både frost og slid.

Haveborde

En anden spændende side af Helle Nørbys produktion, der glæder os selv som haveinteresserede og må glæde de mange mennesker, der planlægger udendørs køkkener, er fremstillingen af haveborde med hånddekorerede kakler. Alle kakler er lavet i glasseret stentøjsler og brændt til stentøj ved 1270 grader. De er således frostsikre.

Mønstre og farvesammensætninger opstår ofte i samarbejde med kunden. Således har kunden mulighed for at få specialdesignet et bord eller blomstertrappe der passer ind i havens øvrige interieur både hvad angår størrelse, farver og mønstre. Stellene er pulverlakerede og kan, på kundens ønske, også galvaniseres, hvilket giver bordstellene et langt liv, også hvis de står ude året rundt.

Vil man vide mere om Helle Nørby, kan man gå ind på hendes hjemmeside www.byhellenoerby.com. Den er meget omfattende, spændende og informativ.


Helle Nørby
Rådvedvej 88, Lundumskov, 8700 Horsens
Tlf.: +45 75 65 68 71
Mob.: +45 50 91 95 93

Hjemmeside - E-mail

Til toppen