Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Hans Kjær Poulsen - Trædrejer

Hans Kjær Poulsen
Hans Kjær Poulsen
Trædrejer Hans Kjær Poulsen er et udpræget naturmenneske, og naturligvis bor han som sådan på et af vort lands mange små skønne steder sammen med sin kone Åse. De har et stråtækt hus med en lille skov ved siden af og en velholdt have med udsigt sydpå ned over Hårby på Fyn. Her driver han Trædrejeriet ”Oasen”.

Efter mange år som landmand solgte de Lindelygård i Jordløse i 1999, og Hans fik arbejde hos en sydfynsk skovridder. Hovedopgaven her har de næste 15 - 16 år været at formklippe og ellers passe cirka 50.000 juletræer. Dette daglige arbejde i skoven og mange samtaler med en spændende forstmand, som satsede på varieret skovdrift med mange forskellige træsorter, har givet stort kendskab til mange arter af træs egenskaber og måder at udvikle sig på.

Hans Kjær Poulsen - Illustration 1
Skål i fyrretræ
Hans Kjær Poulsen
Samtidig med arbejdet i skoven kom den naturlige interesse for at dreje i træ. Så efter et kursus hos en dygtig trædrejer på Nordfyn og indkøb af en solid og stærk drejemaskine, der kunne klare drejeemner på næsten 40 centimeter, startede Hans Kjær Poulsen et intens arbejde på at blive dygtig til at dreje. Han fandt dog hurtigt ud af, at det næsten var endnu vigtigere for ham, at få udbygget lageret af forskellige træsorter, som gennem omhyggelig lagring kunne blive klar til at dreje i.

Lagringen af træet skal foregå over længere tid, for tørres det for hurtigt, vil der meget ofte opstå katastrofale revner, som ødelægger træet. Træstykkerne lægges på paller ude i skoven blot med en presenning over og frisk luft omkring. Her måler Hans med jævne mellemrum indholdet af vand, som på en friskfældet stamme kan være helt oppe på Hans Kjær Poulsen - Illustration 2
Skål i let nedbrudt birketræ
Hans Kjær Poulsen
55%, og det skal helt ned på 20 til 22%, lidt afhængig hvilken træsort det er. Denne proces kan tage mellem et og op til 3 år. Herefter flyttes træet indendørs til et lager med god udluftning, hvor det kan ligge, til det skal bruges.

En meget spændende sideløbende proces har været at opnå erfaring i at lade nogle af træstammerne gennemgå en let nedbrydning. Det kan være svært, for som eksempel fortæller han, at birketræ nedbrydes dobbelt så hurtigt, som de fleste andre træsorter gør, så bare en måned for lang lagring er nok til, at netop den træstamme ikke kan anvendes. Men hvis det lykkes er nedbrydningen med til at give det færdige arbejde interessante strukturer og til tider spændende billeddannelser.

Måske går snakken specielt godt på Fyn? For forholdsvis hurtigt blev Hans kendt viden omkring for sin Hans Kjær Poulsen - Illustration 3
Skål i rødel
Hans Kjær Poulsen
interesse for gamle træer, som var blevet for store for en parcelhushave. Hvis I som haveejere har et gammelt træ, som skal fældes, vil Hans Kjær Poulsen meget gerne se på træet A) efter det er fældet, men B) inden det skæres op i små stykker. Han kan kun bruge stykker fra 1½ til 2 meter. Mindre stykker får dybe revner.

Som udenforstående har det været spændende at følge udviklingen fra, at Hans Kjær Poulsen de første år meget tydeligt koncentrerede sig om den tekniske side af drejningen. Altså bare det at dreje en perfekt skål eller et pænt fad! Indtil han få år senere begyndte at udvikle nogle smukke ofte klassiske former. De skønne former sammen med skåle og fade i let nedbrudte træmateriale har på en god måde har været med til at udvide sortimentet og samtidig præsenteret ham som en anderledes og spændende trædrejer.

Hans Kjær Poulsen - Illustration 4
Skål i æbletræ
Hans Kjær Poulsen
I januar 2017 blev Hans inviteret med i en gruppe på 35 kunstnere af meget forskellig observans, som udstiller i Kunstbygningen Filosoffen i centrum af Odense. Det var lidt spændende for Hans, for ifølge gruppens love, må der kun være 35 medlemmer, og her var der så et medlem, der var stoppet. Så det var i første omgang en tillidserklæring fra gruppens ledelse at vælge netop ham. Og det gav så pludselig Hans muligheden for at blive præsenteret i et af de meget anerkendte udstillingssteder i Odense.

Hans Kjær Poulsen er fast udstiller af sine drejede skåle og fade hos sin bror Jørgen i Stengalleriet i Horsens. Her kan man altid regne med, at der er mindst 35 af de nyeste drejede emner i galleriets udstilling. Men man er også meget velkommen til at besøge Trædrejeriet ”Oasen”, I Akkerup ved Hårby blot man ringer i forvejen. Se Hans Kjær Poulsens egen hjemmeside på adressen traeoasen.webide.dk.


Hans Kjær Poulsen
Akkerupvej 57, Akkerup, 5683 Hårby
Tlf. 64 73 15 25

Til toppen