Logo - Smykkesten
Stengalleriet - Smykkesten

Sodalit

Sodalit, Illustration 1
Halssmykke i sodalit, Namibia
Jørgen Kjær Poulsen
Sodalit er et forholdsvis sjældent mineral, der forekommer i alkalibjergarter som nefelinsyenitter, trakyter og fonoliter. De mest kendte forekomster kommer fra Brasilien, Canada, Sydafrika og USA. Det materiale, vi har anvendt i Stengalleriet gennem årene, er kommet fra det sydlige Afrika. Her taler man blandt andet om "Den Blå Grotte" oppe i bjergene i Namibia. I denne mine brydes sodalit i kæmpe blokke, som sendes til bl.a. Idar Oberstein i Tyskland. Her skæres det op med diamantsave i plader, som poleres og anvendes til facadesten. Det må give meget smukke facader.

Sodalit er ikke blot en bestanddel af den afghanske lapis lazuli. Den forekommer også selvstændigt i mørkeblå, lavendel og mange andre nuancer af blå samt i lilla toner, men iøvrigt forekommer den også i gulgrønne og grønne samt rosa nuancer. Sodalit kan til tider forveksles med lapis lazuli, ikke mindst fordi sodalitten kan indeholde pyritindeslutninger, som ellers regnes for at være et ægthedstegn i lapis lazuli. De bedste måder at skelne mellem de to smykkesten på, er for det første massefylden, hvor lapis lazuli har et noget højere tal end sodalit. Dernæst har sodalit fuldkommen spaltelighed, mens lapis lazuli ingen spaltelighed har. De blå varietet gennemdrages ofte Sodalit, Illustration 2
Kæde i sodalit, Namibia
Lis Kubel
af tynde hvide årer af calcit (kalk). Kemisk får sodalit betegnelsen "klorholdigt natrium- aluminium-silikat", og det er indholdet af natrium, på engelsk kaldt sodium, som har givet den navnet sodalit. Den har glasglans, dog har den på friske brudflader fedtglans.

Sodalit er ugennemsigtig. Som tidligere nævnt spalter den fuldkomment, mens brudene er ujævne eller muslede. Den mørkeblå afrikanske kvalitet, vi i mange år har anvendt i Stengalleriet, er meget populær både som collier, smykkesten og måske især til ringsten. Den har vist sig at være meget robust til daglig brug samtidig med, at den bliver smukkere og smukkere blå med årene. Strukturene i sodalittens spalteflader er interessante. De indbyder til fremstilling af kantede smykker med naturlig overflade, hvor linierne er med til at styrke faconen. Den smukke mørkeblå sodalit passer rigtig godt til indfatning i sterling sølv.

Til toppen